De kunst van het contrast


Antwerpen
2024
Tekst: Katrien Meermans
Fotografie: Olivier Van Daele

Een nieuwe keuken is een weloverwogen beslissing, die vaak samengaat met uitgebreid online vooronderzoek. Martin en Christine beslisten echter anders. Geïnspireerd door de keuken van vrienden, stapten ze onbevangen binnen in de showroom van KOVE. Een spontane beslissing die een positieve dynamiek bracht in hun leven en hun dagelijkse flow letterlijk een nieuwe wending gaf: de moderne keuken in hun belle époque woning kreeg een roterend keukeneiland dat flexibiliteit biedt en ook uitnodigt tot interactie.  

Vernieuwing in plaats van vervanging

“We hebben jarenlang graag in onze keuken vertoefd. Barkrukken aan de verhoogde toog tegen de kookplaat zorgden er bijvoorbeeld voor dat vrienden bij aankomst meteen gezellig aanschoven,” vertelt Christine. “We aten er ook veel aan met ons gezin. Maar enkele jaren geleden voelden we dat de opstelling niet meer paste bij onze nieuwe levensfase. We wilden daarom niet zomaar de bestaande keuken vervangen, maar de hele ruimte herbekijken.”    

Martin en Christine daagden KOVE uit om out of the box te denken. We kozen voor een volledig nieuwe opbouw waarbij leidingen en voorzieningen een nieuwe plaats kregen en de vloer zelfs werd uitgebroken. Omdat een goede basis essentieel is om levenslang te genieten, sloegen we de handen ineen met onze vaste aannemer die alles nauwgezet opvolgde. “En ze hebben dat fantastisch gedaan,” vertelt Martin terwijl hij foto’s toont van de grote werken. 

“Ook over onze samenwerking met KOVE kunnen we alleen maar positief praten. Als jong bedrijf komen zij met nieuwe ideeën en hun spontane manier van werken voelt haast vriendschappelijk. Van onze eerste kennismaking met Goele en het ontwerpproces met Koenraad tot de plaatsing door Jeroen en Frank: ze waren altijd even vriendelijk,” vertellen Martin en Christine. “Het was ook heel fijn hoe Jeroen en Frank onze woning elke keer betraden met respect en tijdens de afwerking oog hadden voor detail.”

Roterend kookeiland als middelpunt 

De blikvanger van de nieuwe keukenopstelling is het roterende kookeiland. Een technisch hoogstandje dat we samen met een bevriend decorbouwer van het koppel hebben ontworpen. In het centrale draaipunt zijn alle leidingen en elektrische kabels verwerkt zodat alle functionaliteiten blijven werken, ongeacht de positie van het kookeiland. “Het blok oogt massief, maar het is niet zwaar. Je draait het makkelijk in je eentje rond zijn eigen as,” demonstreert Martin. 

Of je nu een uitgebreid diner voorbereidt, op een doordeweekse avond kookt of in het weekend geniet van een ochtendkoffie: het roterende kookeiland creëert een naadloze interactie tussen de verschillende keukenzones én de Japanse tuin. “Afgelopen zomer was het permanent gericht op de tuin,” vertelt Christine. “Dat zorgt voor een aangename sfeer tijdens het koken omdat je voortdurend in contact staat met het groen.” 

Deze flexibiliteit in opstelling zorgt niet alleen voor efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte, maar biedt ook ten alle tijde de vrijheid om rondom het kookeiland te bewegen. “Hoewel de verhoogde togen rond het kookeiland in onze vorige keuken echte ontmoetingsplekken waren, vormde het geheel met zijn vaste positie ook een barrière tussen de keuken en de tuin. Dat is nu niet meer, waardoor we hier nog meer vertoeven,” vertellen ze. “Zeker tijdens de zomer, wanneer we de buitendeuren opengooien en binnen en buiten één geheel vormen.”

“Het werkblad in de keuken is Rouge Belge marmer en knipoogt naar het gelijknamige marmer van de originele haard in de leefruimte. Een unicum, als je weet dat dit marmer nagenoeg uitgeput is.”

Interieurdesigner Koenraad Ruys

Slim hergebruik

Bij KOVE kijken we altijd naar het geheel op vlak van esthetiek, duurzame materialen én hergebruik van bijvoorbeeld keukentoestellen. “Bepaalde keukentoestellen waren nog in perfecte staat, ze weggooien zou echt zonde zijn geweest,” vertelt Christine. “Het was dan ook fijn om te horen dat KOVE hier net zo over dacht als wij.”

Gastvrijheid als levensstijl

“Ik hou ervan om nieuwe gerechten te proberen en zet recepten graag naar mijn hand,” vertelt Christine, en dat doet ze liefst alleen. “Ik mag niet helpen tijdens het koken,” lacht Martin. “Maar terwijl zij kookt, zorg ik voor de aankleding van de tafel.” Christine is de kok, Martin de sfeerbrenger. Elk vervullen ze hun rol met aandacht waardoor vrienden en familie zich meteen welkom voelen op hun etentjes. “We hebben verschillende tafellakens en de tafeldecoratie is telkens anders,” gaat Martin verder. "Ik trek dan onze tuin in en laat me beïnvloeden door wat er op dat specifieke moment in bloei staat of door de sfeer van dat moment: het vieren van een bijzondere gelegenheid, de aanvang van een nieuw seizoen ..."

Dezelfde gastvrijheid is ook voelbaar tijdens ons gesprek. Een koffiemoment met verrassende pralines en verhalen die verder reiken dan de keuken. Zo nemen ze ons mee naar Japan, een land dat hen nauw aan het hart ligt.  

“Ik ben een echte japanofiel,” bekent Martin als we vanuit de keuken kijken naar de Japanse tuin met koivijver. “De tuin is het resultaat van jarenlange verfijning. Telkens als ik terugkeerde uit Japan, had ik nieuwe inspiratie. Ik ben er ondertussen zestien keer geweest, dus de tuin is wel door een aantal fases gegaan. Maar nu staat de tuin voor mij wel op punt. Net zoals de keuken.”

Puur en praktisch

Door de grote raampartijen baadt de aanbouwkeuken in het licht. Dit zorgt voor een zekere luchtigheid in contrast met de aanpalende leefruimtes. Die zijn gehuld in donkere warmte en krijgen karakter door  authentieke elementen zoals marmeren schoorsteenmantels en een parketvloer. “We hadden zelf geen moodboards samengesteld,” vertelt het koppel. “Wel wisten we dat de keuken opnieuw puur en modern moest zijn. En wit!” 

“Het werkblad in de keuken is Rouge Belge marmer en knipoogt naar het gelijknamige marmer van de originele haard in de leefruimte. Een unicum, als je weet dat dit marmer nagenoeg uitgeput is.”  - Interieurdesigner Koenraad Ruys

Dat een witte keuken niet basic of saai hoeft te zijn, bewijzen enkele weldoordachte designelementen in de keuken van Martin en Christine. Zo kozen we voor een marmeren werkblad in verstek dat als een puzzel past op de onderliggende kastenstructuur van het Italiaanse Maistri. We creëerden de illusie van een flinterdun werkblad dat met zijn delicate Rouge Belge marmer direct refereert aan het gelijknamige marmer van de originele haard in de leefruimte. Dat we hetzelfde marmer vonden, is in dit geval extra bijzonder omdat het mooie rode marmer nagenoeg uitgeput is en er slechts sporadisch platen worden vrijgegeven voor renovatieprojecten.

Samen met Christine zorgden we voor voldoende kastruimte zonder het open gevoel weg te nemen. “Voor mij was het belangrijk om alles binnen handbereik te hebben,” vertelt Christine. “Kookgerei dat te ver verstopt zit, gebruik je minder of zelfs niet.” 

Plan je een nieuwe keuken en wil je net zoals Martin en Christine een frisse blik op de volledige ruimte? Maak hier een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking in onze showroom in Antwerpen of Sint-Niklaas.

Volgende
Volgende

Robuuste verfijndheid in een cocon van stijl